Architectuur

[X.T]e·a+d ontwerpt lofttoren voor Lima

Het Spaanse architectenbureau [X.T]e·a+d heeft een lofttoren ontworpen voor de stad Lima in Peru. De toren valt op door de verschillende raamgroottes in de voorgevel.

De ramen in de voorgevel worden omlijst door brede witte kaders. De kaders lopen schuin af richting het glas en verspringen onderling. De ramen met de kaders doen denken aan verschillende schilderijen die naast en boven elkaar geplaatst zijn. Vroeger waren deze schilderijcollages veel terug te vinden in musea en in het interieur van woningen. [X.T]e·a+d noemt de raampartijen een gecontroleerde chaos.

Aan weerskanten van de raampartij worden balkons gesitueerd die begroeid zijn met hangplanten. De planten groeien door de roosters van de antracietkleurige balustrades.

Aan de achterzijde van het gebouw kragen de appartementen uit. Hier worden de secundaire ruimtes, zoals kantoor en een tweede slaapkamer, van de woning gesitueerd. Aan de voorzijde van het appartement komt de woonkamer en de keuken. De bewoners hebben aan weerskanten van het appartement uitzicht over de stad en de stille oceaan.

Lees verder op Architectenweb.nl